Mikä ero on urheiluhieronnalla ja klassisella hieronnalla ja kumpi sopii ja kenelle?

28.12.2021

Suurin ero urheiluhieronnan ja klassisen hieronnan välillä on hierontatekniikat. Urheiluhieronnassa käytetään eri sivelytekniikoiden lisäksi poikittaisvenyttäviä otteita, puserteluja, hankausotteita, peukalo-otteita, taputtelua, ravisteluja sekä tarvittaessa faskia- eli lihaskalvokäsittelyä suurille lihas alueille.
Siinä missä klassinen hieronta on enemmän rentouttavaa hierontaa, urheiluhieronnan eri tekniikoilla pureudutaan syvemmälle lihaksiin sekä lihaskalvoihin. Näitä tekniikoita hyödyntämällä pyritään saamaan käsittelyllä elastisuutta lihaksiin sekä lihaskalvoille. Lihaksia siis hierotaan monesta eri suunnasta eri tekniikoin.

Urheiluhierojat, joilla on koulutetun hierojan ammattitutkinto suoritettuna ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Urheiluhierojan täytyy hieronnan lisäksi osata soveltaa hierontatekniikat sekä hieronnan voimakkuus urheilijan eri harjoituskausille. Tässä tehdään tiivistä yhteistyötä valmentajan kanssa, mutta erityisesti kuunnellaan urheilijaa ja seurataan kuinka hieronta vaikuttaa harjoitteluun, kisoihin sekä palautumiseen. Jokainen urheilija on yksilö, ja siinä missä toista ei voi hieroa viikkoa ennen kisoja, toinen voi nimenomaan kaivata kisoihin valmistavaa hierontaa juuri kisojen alla.

Kenelle sitten sopii mikäkin hieronta? Vaikka urheiluhieronta on nimensä mukaisesti urheiluhierontaa, se sopii myös aivan tavalliselle satunnais- tai kuntoliikkujalle. Hierontatekniikoissa on eroa, mutta kaikkia urheiluhieronnassa käytettäviä hierontatekniikoita voidaan käyttää turvallisesti kenelle tahansa, joka muutoinkin terveydentilansa vuoksi pystyy tulemaan hierontaan, ja kenellä ei ole vasta-aiheita hieronnalle tai hieronnassa käytettäville tekniikoille.

Molemmilla hierontatyyleillä pyritään rentouttamaan lihakset, saada lihasten aineenvaihdunta vilkastumaan sekä nopeuttamaan kuona-aineiden poistumista elimistöstä.

Hieroja osaa ammattilaisena suunnitella jokaiselle yksilöllisesti hieronnan, joten sinun ei tarvitse miettiä, millä tekniikoilla sinua hierotaan. Hieronta on hierojan ja asiakkaan välistä kanssakäymistä, jonka alussa kartoitetaan asiakkaan terveydentila.