Liike on lääke

13.06.2022

Miksi liike ja liikunta on tärkeää meille? Miten se vaikuttaa meihin ja mitä hyötyjä siitä on meille?

Liike ja liikunta on meille tärkeää, koska ihminen on luotu liikkumaan. Tämän takia meiltä löytyy luut, lihakset ja kalvot, jotta voimme tuottaa liikettä kehollamme. Tämän lisäksi meiltä löytyy sydän, verisuonet ja keuhkot, jotka ovat kehittyneet kuljettamaan happea ympäri kehoa, jotta lihaksillamme on mahdollista tuottaa liikettä. Lisäksi aistit kuten; näkö, kuulo, tunto, haju ja tasapaino/motoriikka tarvitsevat päivittäin ärsykettä, jotta ne toimivat mahdollisimman hyvin kaikissa tilanteissa arjessa. Niin autoa ajaessa, kaupassa käydessä pyörällä tai kävellen sekä kotona ja vieraissa ympäristöissä liikkuessa.

Jotta kehomme pysyy hyvässä kunnossa ja toimii parhaimmillaan äkillisissä tilanteissa, kuten kaatuessa, liukastuessa tai kompastellessa täytyy meidän käyttää kehoamme liikkumiseen päivittäin. Tämän voi tehdä töihin mennessä ja palatessa, koiraa ulkoiluttaessa, lasten kanssa leikkien/liikkuen tai omien harrastusten (kuntosali, kävely, hiihto, uiminen tai pyöräily) parissa. Liikkumista kannattaa tehdä monipuolisesti kuten maastossa ja luonnossa, jossa liikkuessa voi tutkitusti vähentää stressiä.

Luonto elvyttää ja auttaa palautumaan stressistä. Keskittymiskyky paranee ja syke ja verenpaine madaltuvat. Luonnossa liikkuminen muuttaa suhtautumista muihin ihmisiin myönteisemmäksi ja mieliala kohenee. Luontokokemukset lisäävät suvaitsevaisuutta, avuliaisuutta ja tyytyväisyyttä elämään. Ne nopeuttavat toipumista ja parantavat unen laatua. Luonto terävöittää aisteja ja lisää tarkkaavaisuutta. Vaikka luonto saa meidät valppaiksi, se aktivoi parasympaattista hermostoa ja lisää levollisuutta. (Sydänliitto, 2022).

Liikunta kannattaa aloittaa vähitellen ja rauhallisesti liikunnan määrä nostaen. Tällöin elimistö sopeutuu parhaiten muutokseen. Helpointen liikkumisen määrän kasvattaminen tapahtuu arkiliikunnan lisäämisellä (työmatkaliikunta, portaat hissin sijaan ja kaupassa käyminen kävellen/pyörällä).

Liikunta parantaa meidän toimintakykyä arjessa ja pärjäämme sekä jaksamme paremmin arjen toiminnoissa. Kestävyysliikunta parantaa meidän sydämen, verisuonien ja keuhkojen toimintaa sekä kuntoa. Samalla se vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä kehomme kestävyyttä liikkua pitkään yhtä jaksoisesti. Voimaharjoittelu kehittää meidän lihasvoimiamme ja yhdessä kestävyysliikunnan kanssa parantaa luuston kuntoa.

Aurinkoista ja lämmintä kesän jatkoa kaikille.

Veeti Nissinen

Koulutettu hieroja/Urheiluhieroja, fysioterapiaopiskelija